De bewoner staat in alle rust op en wordt geholpen bij zijn dagelijkse verzorging. Voor de een kan dit betekenen een ontspannen warme douche of een bad en voor de ander een volledige verzorging op bed. Na de verzorging gaan de bewoners gezamenlijk ontbijten in de huiskamer. Samen eten vinden wij belangrijk. De ervaring leert dat de bewoners dan beter eten, maar dat ook gemakkelijker een sfeer ontstaat waarin contacten worden gelegd. Voor en na het ontbijt worden waar mogelijk en als bewoners dat willen huishoudelijke werkjes gedaan zoals tafels dekken, koffie zetten, afwassen en opruimen.

Na het ontbijt is er ruimte voor allerlei “dagelijkse” activiteiten, zoals bijvoorbeeld huishoudelijke bezigheden “in huis” of een bezoek aan kapper of pedicure. Ook is er dagelijks een dienst in de kapel.

Om 13.00 uur wordt de warme maaltijd gebruikt in de huiskamer. De medewerkers van de keuken serveren samen met het personeel van de huiskamer het eten in dekschalen, zoals de bewoners het thuis gewend waren. De tafels zijn gezellig gedekt, meestal door de bewoners zelf.

Na het eten nemen de meeste van hen wat rust. De een in de stoel, de andere in bed, en sommigen willen liever niet rusten, maar gaan bijvoorbeeld wandelen.

Over de dag verdeeld kan men als men wil aan activiteiten deelnemen. Bewoners hebben wel behoefte aan sfeer, rust en gezelligheid. De “thuisblijvers” blijven gezellig samen in de huiskamer, waar koffie gedronken wordt. Tussendoor worden er allerlei karweitjes gedaan zoals wassen, strijken, stofzuigen en planten verzorgen. Er is iemand in de buurt van de huiskamer aanwezig die kan inspelen op de behoeften van de bewoners en die zorgt voor sfeer.

Regelmatig wordt samen boodschappen gedaan en zelf gekookt in de huiskamers.

Om half zes wordt het avondbrood gegeten in de huiskamer. Ook daarvoor wordt voldoende tijd uitgetrokken. Na het avondeten ruimen de bewoners samen met de medewerkers op en gaan daarna TV kijken, muziek luisteren of met de medewerkers een spelletje doen, onder het genot van een kop thee of wat fris. Later op de avond wordt er een glas wijn of een flesje bier of wat anders geschonken aan hen die daar zin in hebben. Ook een hapje ontbreekt dan niet. Bewoners gaan pas naar bed als zij moe zijn of als zij zelf aangeven naar bed te willen. In de zomermaanden maken de bewoners graag gebruik van het terras bij iedere huiskamer.

De bewoners gaan indien nodig naar de fysiotherapie, de logopedie, de ergotherapie, de creatieve therapie, de kapper, de schoonheidsspecialiste of de pedicure.

Naast deze dagelijkse “huiselijke” activiteiten worden er veel andere activiteiten aangeboden in de vorm van verenigingen.

Deel deze pagina op: